VEEL GESTELDE VRAGEN

Ik ben mijn huisdier kwijt, wat moet ik doen?

Het is erg vervelend dat uw huisdier kwijt is. Wij adviseren om het chipnummer van uw huisdier in te vullen in de zoekmachine.
Als uw dier bij een databank geregistreerd staat, zal er een match in de vorm van een groen pootje verschijnen. Als u het groene pootje klikt, komen de bijbehorende gegevens van de registratie naar voren. Controleer deze gegevens of deze compleet en correct zijn. Veel databanken bieden de mogelijkheid om aan te geven dat uw huisdier vermist wordt, neem hiervoor contact op met de databank waar uw huisdier geregistreerd staat.

Mochten de gegevens van de registratie niet correct zijn, dan kunt u via de aangesloten databank de gegevens (laten) aanpassen. Zorg er voor dat u dit spoedig doet, omdat uw dier gevonden kan worden en als de verkeerde gegevens bij uw dier worden gevonden, kan er moeilijk contact met u worden gezocht.

Is uw huisdier nog nergens geregistreerd, zorg dan dat dit zo spoedig mogelijk wordt gedaan. Alleen met een correcte registratie kan uw huisdier bij u worden teruggebracht.

U kunt er vanuit gaan dat bijna alle dierenartsen en dierenambulances de chipnummers van gevonden dieren als eerste via chipnummer.nl zullen zoeken. Zorg dus dat uw gegevens bekend zijn, want alleen dan kan uw huisdier bij u worden teruggebracht.

Het ingevulde chipnummer is niet gevonden, hoe kan dit?

Als het opgegeven nummer niet gevonden wordt is er een aantal opties mogelijk:

  • Chipnummer.nl zoekt alleen met chipnummers die 15-cijferig (ISO gecertificeerd) zijn of 10 tekens alfanummeriek (letters en cijfers door elkaar) hebben. Mocht u een ander soortig chipnummer hebben, neem dan contact op met de dierenarts om te bespreken wat mogelijke opties zijn. Veel databanken kunnen andere van de bovengenoemde chipnummers ook niet registreren.
  • Het opgegeven chipnummer is niet bekend bij een databank. Indien u zeker weet dat het opgegeven chipnummer correct en bij een aangesloten databank geregistreerd staat, dan dient u contact op te nemen met de databank. Mogelijk kunnen zij aangeven waarom het chipnummer niet vindbaar is via chipnummer.nl.

Mijn huisdier is overleden, wat moet ik nu doen?

Wanneer uw huisdier is overleden dient u de registratie uit het systeem te (laten) verwijderen. Neem hiervoor contact op met de aangesloten databank. Op de pagina databanken staan de links naar alle databanken.

Ik wil mijn huisdier registreren, waar moet ik dit doen?
Chipnummer.nl is een zoekmachine en biedt niet de mogelijkheid om huisdier(en) te registreren. Om huisdier(en) te kunnen registreren verwijzen wij u naar één van de aangesloten databanken. U kunt uw ook dierenarts, stamboek of fokkersvereniging raadplegen voor meer informatie en advies over de verschillende databanken.

De registratie van mijn huisdier klopt niet, wat nu?

Chipnummer.nl is een zoekmachine die op basis van een opgeven chipnummer een aantal databanken doorzoekt naar een match. Als er bij een databank een match is gevonden, worden de bijbehorende registratie gegevens opgevraagd. Wanneer deze gegevens niet correct of volledig zijn dan dient u zich te melden bij de databank waarin de match is gevonden. Daar kunt u zelf of met hulp van een helpdesk de gegevens van de registratie aan (laten) passen. Op de pagina databanken staan de links naar alle databanken die Chipnummer.nl op dit moment doorzoekt.

Mijn huisdier krijgt een andere eigenaar, wat moet ik nu doen?

Als uw huisdier een andere eigenaar krijgt is het noodzaak dat u de registratie aanpast. De procedure van overschrijven naar een andere eigenaar kan per databank onderling verschillen. De databank waar uw huisdier staat geregistreerd kan u hierover meer informatie verschaffen. Op de pagina databanken staan de links naar alle databanken die Chipnummer.nl op dit moment doorzoekt.

Ik heb een huisdier gevonden en denk dat deze weggelopen of vermist is, wat moet ik doen?

Als u een huisdier gevonden heeft, is het altijd verstandig om de dierenarts of dierenambulance in uw omgeving op de hoogte te brengen. Zij zullen het dier onderzoeken op een chipnummer. Om er achter te komen of er een registratie bekend is, zal het chipnummer ingevuld moeten worden in een zoekmachine voor chipnummers. Wanneer er een match is gevonden, kunt u of de dierenarts/ambulance contact op nemen met de eigenaar van het gevonden dier. Is er geen match gevonden, overleg dan met de dierenarts of de dierenambulance wat een vervolgplan is, zij hebben ervaring met dieren die gevonden worden.

Wat moet ik doen als mijn huisdier bij een buitenlandse databank geregistreerd is?

Wanneer uw huisdier geregistreerd staat bij een buitenlandse databank, is het advies om deze óók bij een Nederlandse databank te registreren. Wanneer uw huisdier in Nederland vermist raakt zal een instantie die uw huisdier vindt (dierenarts of dierenambulance etc.) als eerste gaan zoeken bij de Nederlandse databanken. Als uw huisdier geregistreerd staat bij een Nederlandse databank zal deze eerder een match geven, dan een buitenlandse databank.

Ik ga voor langere tijd op vakantie in het buitenland, moet ik de registratie aanpassen?

Veel databanken bieden een optie om een vakantie adres of tweede adres op te geven. Mocht uw huisdier in het buitenland vermist raken, dan kan dit helpen uw huisdier terug te brengen naar uw verblijfsplaats. De databank waar uw huisdier is aangesloten kan u meer informatie geven over hoe u het beste om kunt gaan met vakantie of een langere verblijfsperiode in het buitenland.

Waar kan ik suggesties of aanbevelingen naar toe mailen?

Wanneer u aanvullende vragen of suggesties heeft met betrekking tot chipnummer.nl kunt u deze mailen naar info@chipnummer.nl. Voor vragen met betrekking tot registraties etc verwijzen wij u graag naar uw aangesloten databank.

Mijn huisdier is weggelopen, wat moet ik nu doen?

Heel vervelend maar met de chip is de kans groot dat uw huisdier snel weer bij u terug is. Wordt uw huisdier gevonden dan kan het met het chipnummer snel worden geïdentificeerd en bij u worden teruggebracht. Daarbij is het heel belangrijk dat de gegevens van uw huisdier en uzelf in de databank(en) juist en actueel zijn. Controleer dus de gegevens in de databanken.
Dat gaat simpel en snel via chipnummer.nl. U zoekt met chipnummer.nl naar het chipnummer van uw huisdier. Vervolgens geeft chipnummer.nl u snel een lijst met alle databanken waarin het chipnummer is geregistreerd met de belangrijkste gegevens. Daarmee kunt u snel uw gegevens in de betreffende databank(en) controleren en actualiseren.
Veel databanken bieden de mogelijkheid om een vermist dier te melden. Neem hiervoor contact op met de databank waar uw huisdier geregistreerd staat.
Is uw huisdier in geen enkele databank geregistreerd, doe dit dan alsnog en zo snel mogelijk. Met een correcte registratie kan uw huisdier snel bij u worden teruggebracht.

Ik wil mijn huisdier registreren, waar moet ik dit doen?

Chipnummer.nl is een zoekmachine en biedt niet de mogelijkheid om huisdier(en) te registreren. Om huisdier(en) te kunnen registreren verwijzen wij u naar één van de aangesloten databanken. U kunt uw ook dierenarts, stamboek of fokkersvereniging raadplegen voor meer informatie en advies over de verschillende databanken.

De geregistreerde gegevens van mijn huisdier zijn niet juist, wat moet ik nu doen?

Chipnummer.nl geeft per databank aan of het chipnummer daar geregistreerd is. Daarbij worden over het algemeen ook de belangrijkste gegevens vermeld. Zijn deze niet juist dan dient u de geregistreerde gegevens in deze databank te wijzigen. Log in bij de betreffende databank om uw gegevens te wijzigen of neem contact op met de helpdesk van de databank. Op de pagina databanken staan de links naar alle databanken waarin chipnummer.nl zoekt.
Hoe kan ik het chipnummer van mijn huisdier terugvinden?

  1. In het huisdierpaspoort: het chipnummer van uw huisdier wordt bij het chippen in het vaccinatieboekje of paspoort van uw huisdier gezet.
  2. Aflezen met een reader: met een reader of afleesapparaat kan het nummer van de chip van uw huisdier worden uitgelezen. Uw dierenarts kan u hierbij helpen.
  3. Registratiebevestiging van de databank: bij registratie van de gegevens in de databank ontvangt u van de databank een bevestiging van de ingevulde gegevens schriftelijk of via email. Hierin staat ook vaak het chipnummer vermeld.

Kan ik mijn huisdier bij Chipnummer.nl registreren?

Nee, dat kan niet. Chipnummer.nl helpt u alleen bij het zoeken naar de databank(en) waar uw huisdier geregistreerd is.
Ik wil de gegevens van mijn huisdier wijzigen, kan Chipnummer.nl helpen?
Ja, want met chipnummer.nl kunt u snel zien in welke databanken uw huisdier geregistreerd is. Vervolgens kunt u uw gegevens in de gevonden databanken wijzigen. Zo weet u zeker dat uw gegevens in alle databanken actueel en juist zijn.

Hoe werkt Chipnummer.nl

Met chipnummer.nl kunt u snel en eenvoudig bepalen in welke databanken het chipnummer van uw huisdier is geregistreerd. Na het invullen van het chipnummer geeft chipnummer.nl een lijst van de databanken waarin dit chipnummer geregistreerd is. Dit kunnen meerdere databanken zijn.